Utomhus

För drygt två månader sedan bestämde sig Kiwi för att det var dags att gå i ide. Hon ska inte under några omständigheter alls gå ut. Det spelar ingen roll om det är tolv plusgrader och strålande sol - det är ändå en pina att behöva lämna huset. Varje gång som det är dags att gå ut kommer Kiwi motvilligt krypande längst golvet och verkligen visar sig avsky mot att vistas utomhus. Även om hon har på sig ett tjockt täcke, trots fint väder och plusgrader, så ska hon inte gå ut. Enda gång som hon faktiskt går ut frivillig (och springer in lika fort igen) är när vi får besök, för då måste hon se vem det är.

Sen har vi fröken Bråkstake också, som är fullkomligt tokig i att vara utomhus. Hon ska istället inte vara inne. Det spelar ingen roll om det är nedåt nollan, blåser eller regnar - hon ska bara vara ute! Helst av allt skulle hon nog vilja ha en hundkoja i trädgården, så att hon slapp vara inne överhuvudtaget. Man kan ju fråga sig var den lilla italienaren är, för det var väl en sån som vi köpte?

Soda tycker att
det är helt okej att ha täcke på sig, men att klä på sig och klä av sig är inte hennes melodi. Hon är gärna ute utan täcke och om hon skulle frysa, så gör det ingenting. När det är dags att gå in så springer Soda runt huset och gömmer sig bakom en buske för att visa sitt missnöje.

Debutant

Igår var det dags för Soda att göra sin uställningsdebut, på Boxerklubbens valputställning på Åby travbana. Med följde Kiwi, min syster och hennes dvärgpinscher Amy - som också skulle göra sin utställningsdebut.

Först ut var Amy, som gick fint och stod bra, men tyckte att det var läskigt att stå på bordet. Hon fick en bra bedömning och tyckte faktiskt inte att det var så konstigt att vara i en totohall fullt med människor och hundar. Kiwi tyckte som vanligt att det var pest att vara på utställning och Soda tyckte att det var trångt och att det fanns väldigt många läskiga hundar.

När vi varit på utställningen i fyra timmar så var det äntligen dags för Soda att gå in i ringen. :) Hon traskade på bra, utan onödiga skutt, men tyckte att publiksidan var lite läskig. Uppe på bordet stod hon som ett ljus och domaren blev en aning chockerad när hon fick veta att Soda bara var fyra månader gammal, följdfrågan blev då hur mycket vi hade tränat henne inför det här. Om sanningen ska fram så har vi totalt missat att miljöträna vår råtta. För två veckor sedan gick hon för första gången på asfalt... sedan har hon faktiskt aldrig varit med på någon marknad eller vid något besök i djuraffären. Stor miss! :O Hursomhelst, gick hon med fyra tassar i marken och hon överöste inte domaren med pussar och karateslag. Hon höll sig bra i skinnet mao. ;)

Sodas kritik:
"Utmärkt typ och helhet, ultrafeminim tik med utmärkta proportioner. Synnerligen vackert huvud och uttryck. Bra bett, välburna öron, fin överlinje, välansatt svans, bra front och bröstkorg. Elegant underlinje, välvinklad, mycket vacker päls med tilltalande färg. Rör sig vägvinnande med självförtroende och utstrålning. Supertemperament! Välvisad!"
Domare var Lisa Molin.

Domaren blev väldigt förtjust i Soda och gav henne ett hp. :) Sedan var det dags för vår bråkråtta att kliva in i ringen igen för att konkurrera om bästa tik. Soda gick lite vingligt, men stod jättestill och jättefint, och blev slutligen bästa tik! :D  Inte illa för en debutant i konkurrens med utställningsvana ettåringar. ;) Sedan fick hon möta en ettårig utställningsvan hane och blev ändå BIR! :) Vår duktiga lilla Soda. :) Domaren lovordade Soda och trodde att hon skulle bli farlig i utställningsringarna till våren. :) Roligt att det faktiskt finns lite fason och hopp för vår, till vardags väldigt bråkiga, råtta. :)

Hemma hos oss, sover alltid Soda middag och hon kissar vanligtvis med två timmars mellanrum på dagen och på natten vaknar hon var tredje timme för att kissa. Under utställningsdag höll hon sig från kl sju på morgonen till kl tre på eftermiddag. Oerhört konstigt med tanke på att hon alltid kissar så fort hon är kissenödig. Efter sex och en halv timme på utställningen så var det dags för BIG. Soda fick kliva in i ringen igen tillsammans med fem äldre hundar, som skulle göra upp om fyra placeringar. Plötsligt stod det klart att Soda skulle vara en av dem fyra och med kommentaren "nu är hon allt väldigt trött", så fick Soda nöja sig med en fjärdeplacering. :)


Här är Soda uppställd av sig själv, med helt okej överlinje och vinklar, tänk bara
bort det "felaktiga", bortre bakbenet. ;) Behöver vi ens nämna att det är en kraftig
tjej på snart 5 månader med 35 cms manke och redan 5 kg tung? :O


Fotografering

Idag har våra råttor varit på hundfotografering. Våra farhågor var att Kiwi skulle göra sin Dobby-min och Soda skulle visa en av sina vilda sidor. Lyckligtvis höll sig våra monster i skinnet. :) Kan inte säga att de skötte sig jättebra, men helt okej bra iaf. :) Soda är ju fortfarande en liten och väldigt bångstyrig valp.

Däremot kom det fram flera människor med hundar för att titta på och vår supernyfikna fyramånaders råtta blir minst sagt tokig av att se människor och hundar som kan tänkas vilja hälsa på henne. Soda försökte sonika hoppa ner från lådan ett par gånger men det hela avlöpte fint. Kiwi satt snällt kvar hela tiden, men tyckte inte att det var kul att posera framför någon okänd.

Fotografen hävdade till en början att det inte alls var några italienare vi kom med, utan whippets. Sedan ändrade han sig till att det var italienska vinthundsvalpar... som om vi inte hade någon aning om vad vi hade i kopplen. Suck!


På bilderna ser man verkligen skillnad på råttornas huvud. Soda har jämförelsevis en
väldigt kort och kraftig nos, små ögon och öron, samt en rundare skall - för att nämna
några av skillnaderna.

PM valputställningen

Idag kom PM:et till valputställningen som Soda är anmäld till. :) Fem italienare är anmälda i åldern 4-15mån och uppdelade i tre olika åldersgrupper. Det ska bli spännande att se om det är någon mer anmäld i Sodas ålderskategori.

Ska försöka få hyfsat pli på vårt vilddjur på en veckas tid. Hon är sjukt bra på att studsa omkring och busa, när hon egentligen borde gå rakt. Att stå snyggt är hon bra på, men om jag känner henne rätt så förvandlas hon till ett överglatt pussdjur när domaren väl ska titta på henne - bättre det än att hon bits. ;) Om det skulle vara någon mer i ringen samtidigt så kan jag inte tänka mig annat än att Sodas koncentration och välvilja kommer att tryta rejält. Ah ja, det är inte lätt att bara vara fyra månader. ;) Bra träning inför framtiden om inte annat. ;)

Ska inflika också
att Kiwi var mer lättsam som träningsobjekt vid samma ålder - fast att hon var på riktig ringträning med många distraherande hundar runtomkring.

Möss

Vårt tandlösa elände till gråråtta har den senaste veckan hittat två dränkta möss någonstans i trädgården. Givetvis är de döda mössen superroliga att leka med.


Tungviktare

Till en början vägde Kiwi och Soda lika mycket när de var lika gamla. Soda tillväxt- och viktkurvor följde Kiwis väldigt snarlikt - fram tills nu! Kiwi vägde 3,8kg när hon var 4 månader och 10 dagar, idag är Soda exakt lika gammal men väger 4,2kg. 400g känns som ganska stor skillnad... Det ska bli väldigt spännande att se hur stor Soda blir sen och hur hennes kropp utvecklas. Imorgon ska jag försöka mäta henne och se hur det måttet skiljer sig från Kiwis höjd vid samma ålder.

Debut

Nu är Soda anmäld till sin allra första utställning. :) Söndagen den tjugonde november bär det av på en speciell valputställning på Åby. Nu ska jag bara försöka få pli på vårt tandlösa monster. ;)

RSS 2.0