PM Lidköping

Nu har PM:et till utställningen i Lidköping kommit. :) Nio italienare är anmälda, varav betydligt mer än hälften borde vara tikar, och Kiwi är nummer 55 ut i ringen. Nästa vecka ska vi träna lite extra inför utställningen och hoppas på att kunna ta med en lite-för-lagom-fet hund som verkligen vill visa upp sin snyggaste sida nästa helg. ;) Vi vet ju att Kiwi kan vara väldigt snygg och lagom 'showig', om hon bara själv vill.

Åkpåse

Ibland när vi cyklar så åker Kiwi i min cykelkorg, ibland springer hon kopplad bredvid och ibland får hon vara lös. Vid det förstnämnda brukar det dra lite och Kiwi tycker att det blir kallt att sitta där fram. Har testat att klä cykelkorgen med filtar för att förhindra blåsten, men de kanar omkring och sitter sällan kvar en hel cykeltur. Därför köpte jag tyg och plockade fram symaskinen för att sy en åkpåse till vår råtta.


En rosa åkpåse fodrad med vitt tyg med tassar på. Matchar min ferrariröda (färgen
heter tydligen så) cykel perfekt. :P Åkpåsen är gjord så att den ska kunna vrängas
och kunna användas med vilken sida som helst utåt eller inåt.När man inte cyklar, så kan man sova i åkpåsen. ;)

Prova-på-dag

I söndags anordnade SRIV en prova på dag i lure coursing. Jag och Kiwi samt Carina och Tarzan åkte ner till soliga Kode för att se om våra hundar var sugna på att springa efter den konstgjorda haren.

Kiwi hade noll lust och entusiasm för att springa. Hennes hittills bästa lopp var tillika hennes allra första. Sista gång, under hennes andra lopp, så sprang hon jättefort för att sedan fastna hela tre gånger under loppet med tassarna i munkorgen för att sedan göra en tvär kullerbytta. :( Antagligen kom hon ihåg att hon hade trillat sist och hade därför ingen lust att springa... hoppas på att hon glömmer bort det dåliga för att sedan kunna springa för fullt och tycka att det faktiskt är kul att jaga en plastpåse på ett snöre. Hon tyckte faktiskt att det var väldigt kul att springa första gången som hon provade på lure coursing, men allt det var som bortblåst den här gången. :( Tråkligt men sant.

Tarzan däremot tyckte
att det var väldigt skoj att springa efter bytet och sprang jättebra! :) Se själva, nedan springer Tarzan sitt allra första lopp.

Tarzans första lc-lopp 2011-04-17 from Madde Herrman on Vimeo.

 


Kiwi tyckte att det var väldigt spännande att titta på medan Tarzan sprang.

Assistent

Natten till igår fick Kiwi följa med mig på mitt jobb. Har aldrig haft en så söt läro. ;) Hon skötte sig fint, men tyckte att det var väldigt tråkigt. Mitt distrikt ligger i centrala Vänersborg runt själa gågatan och består av ca sjuttio trappuppgångar med vanligtvis fyra våningar i varje. Efter två år på det här disktriktet så vet man var folk rör sig på natten och vid vilken tidpunkt.

Lilla Kiwi fick
följa med in i alla trappuppgångar (inte vågar man lämna en sån skönhet obevakad vid cykeln) men för att slippa springa upp och nerför alla trappor i full mundering, så fick hon sitta en halvtrappa upp och vänta på mig. Att sätta henne innanför en portdörr var ingen bra idé ifall att någon skulle komma in och slå upp dörren på henne. Det var bra träning för henne att sitta still medans jag försvann iväg uppåt.Kiwi fick åka i en väska in till de centrala delarna av stan.


Husse kom förbi för att hämta en tidning och säga hej till världens sötaste assistent.


Kiwi fick springa bredvid cykeln hela natten, då man cyklar fem meter, stannar, cyklar
ytterligare fem meter, stannar osv. Här åker hon korg på den längsta cykelsträckan på
hela distriket - hela ett och ett halvt kvarter.

Tillsammans

I söndagskväll åkte vår nattgäst hem till sig. Även om Jasmine är en tråkig tanthund som inte vill leka, inte vill springa och egentligen inte har något gemensamt med Kiwi (förutom att de är hundar, tokiga i att sola och äta godis), så kom de faktiskt varandra ganska nära de sista dagarna. Jasmine är en sån hund, som inte är noga med andra hundar och som framförallt vill vara i fred och ligger helst och vilar för sig själv. I vanliga fall brukar hon säga ifrån till Kiwi, när Kiwi vill lägga sig nära men under de senaste dagarna har faktiskt Kiwi fått komma Jasmine väldigt nära och de båda har faktiskt uppskattat varandra. :O Hör och häpna! :O

Den allra sista dagen som Jasmine var här så var det faktiskt som att bara ha en hund. När jag målade en dörr så fick de vara ute i trädgården (som framtills på torsdag saknar staket på ena långsidan där det sitter en syrenhäck) och då gäller det att ha lite koll, så att ingen smiter ut till brevlådan. Varje gång jag gick för att kolla till dem, så visade det sig att de strosade omkring i trädgården tillsammans och höll sig ett par meter ifrån varandra hela tiden. Helt otippat. I början av Jassens vistelse här så var man tvungen att leta efter den ena hunden där och den andar hunden här.

Som sagt var så är Jasmine och Kiwi totalt olika och har inte direkt något gemensamt, men kom att trivas väldigt bra tillsammans ändå och var liksom väldigt sammansvetsade på slutet. Är fortfarande helt paff över det hela...


Jasmine och Kiwi väntar gemensamt på mig, på lördagsförmiddagen.


Kiwi och Jasmine lekter (nåväl ganska gemensamt) med Tarzan, lördag kl 12.30.


Jasmine och Kiwi sover middag tillsammans med Oscar.


Jasmine och Kiwi strosar omkring i trädgården, lördag kväll.


Jasmine och Kiwi solar tillsammans, och tittar på när Oscar kommer ut.


Söndag. Jasmine och Kiwi vilar på udda sätt.


Söndag. Hundarna fortsätter att vara lika udda...

Stranden

Idag har vi varit på stranden och busat tillsammans med Tarzan. :) Oscars föräldrars hundar Molle och Rex, samt mina föräldrars hund Jasmine fick följa med.


Rex, Molle, Tarzan och Jasmine längst fram.


Full fart på Tarzan och Kiwi.

Vilostund


Kiwi och Jasmine vilade tillsammans när jag kom hem imorse.

Hunddagis

Den här veckan har vi haft ett smärre hunddagis hos oss... för ett par dagar sedan var Oscars föräldrars hundar här, tollaren Molle och taxen Rex. Nu är istället mina föräldrars yorkshireterrier Jasmine här. Jassen, som hon kallas, är numera nio år och mer eller mindre en tant. Kiwi har inte riktigt fattat det än och försöker titt som tätt att få Jasmine att leka med henne. Tyvärr är vårt besök lite fin i kanten och är van vid att bli behandlad som en prinsessa, så det blir absolut inget bus!


Jasmine från sommaren 2007. Som det syns på de två översta bilderna, så är Jasmine
en liten, men samtidigt väldigt stor och kaxig vakthund. Ingen som hon inte känner får
komma in på mina föräldrars tomt!

LC 2011-04-03

Lure coursing, lopp I 2011-04-03 from Madde Herrman on Vimeo.

Kiwi springer i "mål" i sitt allra första lure coursing-lopp.

 

Lure coursing, lopp II del I 2011-04-03 from Madde Herrman on Vimeo.

Kiwi lyckas oturligt nog fastna med ena tassen i munkorgen under sitt andra lopp.

 

Lure coursing, lopp II del II 2011-04-03 from Madde Herrman on Vimeo.

Kiwi fortsätter sitt lopp, men fastnar med tassen i munkorgen igen. :(


Debut

Nu har Kiwi debuterat i lure coursing-sammanhang och gjorde det med bravur. Vädret var väldigt kallt, grått, geggigt och disigt, men Kiwi höll humöret upp hela dagen. Sammanlagt blev det en utflykt på sju timmar, så nu sover hon gott i soffan bakom Oscars rygg. ;)

Väl framme på plats i Kode fick hon låna Taggens munkorg. Vi testade att gå lite med henne med munkorgen på och i början gick hon två steg, fastnade med tassen i korgen, gick två steg till och fastnade igen. :( Efter ett par minuter gick hon till slut jättebra med munkorgen på, om än med stora protester.

När det var vår bråkråttas tur att springa så förstod hon med ens vad hon skulle göra, vilket vi hade varit lite tveksamma till att hon verkligen skulle fatta. I början sprang hon lite tveksamt efter luren, för att efter halva banan höja tempot rejält! :) Duktiga lilla Ki. Hon var en av ca fem stycken som skulle prova på och hon var även en av de som klarade det bäst. :) Veteranerna i sammanhanget sa att hon hade entusiasmen för att springa efter lure, så det är iaf en bra början. :)

Vi väntade ett par timmar till för att Kiwi skulle få springa ett andra lopp. Tyvärr lyckades hon fastna med tassen i munkorgen hela tre gånger under det loppet. Så man kan väl säga att det hela slutade med pannkaka, men hon tyckte åtminstone att det var kul. :D Hon brukar alltid vara lite försiktig och reserverad i början av nya saker för att sedan bli mer eller mindre vild när hon kan det.


Ca trettiofem hundar med hussar och mattar går banan i det grå vädret.


Kiwi tyckte inte om munkorgen.


Vi värmer upp inför hennes första lopp.

Tidigt

Idag är vi uppe med tuppen. :O Inväntar besked på hur marken och vädret ser ut i Kode, för om allt är okej så ska vi iväg på Kiwis lure coursing-debut om några timmar. :) I vanliga fall är Kiwi väldigt morgontrött och brukar gå upp sist i vårt hus, men nu var hon så illa tvungen att gå upp "tidigt" för att äta frukost i god tid innan sin eventuella språngmarsch.

Koja

Håller på att måla om elementen här hemma och därför kan inte schäslongen stå där det brukar stå.  Just nu ser det ut som ett smärre kaos i soffan med filtar, kuddar , hunddynor (på något vis har Kiwi och en gigantisk puff. :O Satt en sväng och surfade medan jag väntade på att färgen skulle torka inför en andra målning. Kiwi satt bredvid och tuggade på ett ben. Sedan gick jag ut i köket för att måla elementet där och när jag kom tillbaka till vardagsrummet var Kiwi borta. Antog att hon hade gått upp och lagt sig i sängen istället. Men oj, vad fel jag kunde ha.


Kaoset.


Efter en stund hör jag konstiga ljud från soffan och upptäcker att Kiwi inte alls var på
övervåningen. Hon hade tydligen hittat en jättemysig koja att vila i.


Kiwi testar att sitta uppe på berget.

Hindernyheter

Nu har vår agilityhinderpark ökat rejält. ;) Var hos mamma och pappa och hämtade (samt målade) pinnar till en slalom och nu står det åtta vackert blå pinnar i trädgården. :) Tänkte att det skulle bli en rejäl utmaning till vår råtta, som tycker att det hittills har varit skoj att lära sig olika former av hoppkommandon. Att hoppa över ett hinder låter kul, men att traggla in att slalom rätt är både svårt och otroligt tråkigt... Gungbrädan är nog det svårtaste och läskigaste hindret, men slalomen är värre att lära in och göra rätt. Dessutom kräver betydligt mer 'vakenhet' av hunden.

Däckhindret lärde hon sig på två röda. Satte henne på ena sidan och trädde kopplet igenom. Egentligen brukar man vara minst två när man lär in agilityhindrena. Den ena lockar på hunden och den andra styr liksom in hunden genom ringen, men jag är ensam och då får man lösa det på liknande sätt. ;) Hursomhelst så följde Kiwi kopplet och hoppade igenom. Satte tillbaka henne på andra sidan och vips så var hon igenom igen. :) Efter de två gångerna släppte jag henne lös och det gick precis lika bra. Vår råtta fattade med ens att det var genom däcket man skulle ta sig. :)


Kiwi med hinderparken. Det är en backe just där slalomen står, det är därför som det liknar plocke-pinn.


Tänkte ju som sagt var att slalomen skulle vara något att bita i. Det är både trixigt, kräver mer mental aktivitet och är tråkigt som bara den - definitivt ingen fart och inget flax. Tränade Kiwi lite i förmiddags ett tio-minuters-pass med två varv på slalomen och ett hinder, två varv på slalomen och ett hinder osv. Gick ut igen på eftermiddagen för att visa Oscar och pausen mellan första och andra träningstillfället gjorde Kiwi till en riktig hejare på slalom. :) Hon klarade den galant också, men det är nog typ åratal kvar tills hon kan skickas iväg och klara den felfritt på egen hand. Grunderna med "in, ut, in, ut" mellan pinnarna sitter iaf och det funkar att 'handla' henne från båda sidorna med rätt ingång, dvs till höger om första pinnen. :)

Igår var vi en sväng på Rusta för att köpa färg till murstocken och då snubblade vi på en agilitytunnel för halva priset! :) Visserligen riktig B-kvalité, men det är iaf en tunnel att träna på. Kiwi går fint in i den, men tycker att de två första stegen är lite äckliga med tanke på materialet. Får se hur hon reagerar på en riktig "galontunnel" sen.

Hittills är Kiwis favorit långhoppet. :) Vanligtvis brukar små hundar ha problem med det, och trampa på hindret - trots att de har god fart. Kiwi har hittills inte trampat på det en enda gång, trots långsamt tempo. Hon riktigt flyger över det och vill väldigt gärna hoppa det om och om igen. :)

Kvar i hinderväg (vilket vi inte tänker skaffa alltihop av, av förståliga skäl) är: bordet, platta tunneln, A-hindret, balansbommen och gungbrädan.

RSS 2.0