Ensamhetsträning

Igår var Kiwi med mig på uppfödarutbildningen och Soda fick träna på att vara ensam hemma. Oftast är de ju ensamma hemma tillsammans och det uppstår inte så ofta tillfällen då den ena hunden kan var helt ensam hemma. När vi skulle åka blev Soda lite orolig, hon är alltid väldigt pigg på att följa med. När vi kom hem igen så hade ingenting förändrats. Soda hade varit så duktig så! :) Hon är sedan tidigare van vid att vara ensam inne i fem minuter åt gången, eftersom hon under en period roade sig med att alltid putta omkull Kiwi så fort hon skulle kissa. Kiwi vågade helt enkelt inte kissa när Soda var i närheten under den perioden. Sedan har Soda som längst varit ensma hemma i en halvtimme. Hursomhelst gick det galant! :)

Kiwi satt i mitt knä och halvsov under hela kurstillfället. Hon är pålitligt, den där gamla Bettan. ;) För att klargöra så vet jag inte om det någonsin blir några valpar. Jag har alltid sagt att jag vill ha tikar för att jag är van vid det 8har haft en hanhund under en tid och det kändes tokigt fel och avigt) och för att ha chansen till valpar. Sedan får framtiden utvisa om jag känner att jag har kunskapen, tid osv för valpar och om vår lilla odåga visar sig ha kvaliteter som är värda att föra vidare. Sedan är ju Kiwi världens goaste lilla råtta, med bra temperament och väldigt bra utställningsresultat (även hon själv avskyr utställningar), men tiden och kunskapen är alldeles för vag för att det ska hinna bli några valpar för hennes och våran del.

Idag var det istället Kiwis tur att vara ensam hemma. Hon avskyr utställningar, men tycker att ringträningarna är helt okej. Soda behöver träna mer på att inte busa så mycket när hon går efter andra hundar, så hon är given på träningarna. ;) Idag regnade det och alla blev jätteblöta. Soda skötte sig bättre än hon någonsin gjort tidigare. Vet inte om det beror på erfarenhet och mognad eller om allt bus försvann iochmed regnet. Hon var iaf väldigt duktig och för en gångs skull fick vi en viss person till ringledare. Den här personen har ett annat sätt att coacha på och är väldigt kritisk på ett bra sätt. Kiwi var också duktig när hon var ensam hemma. :)

Kändisar

Jag och Soda håller på att bli kändisar. ;) Se bara här! Typiskt att fotografen var där den enda gången som Soda fick ha både utställningskopplet och halsbandet på. Det ser inget vidare snyggt ut...

Förövrigt var Soda helt ofokuserad på den senaste ringträningen. Hennes tankar var någon annanstans från början till slutet. Men som vanligt stod hon perfekt på bordet (det är hon faktiskt fantastiskt duktigt på att göra) och det gäller bara att försöka få henne att samarbeta bättre med mig när det är andra hundar framför oss i ringen. Då brukar det blir lite för mycket spring och bus.

På bilderna från det tidigare tillfället kan man se både Kiwi och Soda på avstånd. Man känner igen oss på att jag har samma outfit som på den förstnämnda bilden och råttorna har Back on track-täcken på sig.

Rymmarråttan

Idag har Soda flyttat hemifrån och sedan flyttat hem igen. Lite som när Lotta på Bråkmakargatan flyttar in till tant Berg... hela dagen har Soda varit ute med mig och hjälpt till att förbereda inför flytten av vårt jordgubbsland. Helt plötsligt var hon puts väck och kom inte när jag ropade, vilkte hon alltid gör i vanliga fall. Efter tio minuter hittade jag henne under en gran i trädgården. Har ingen aning om vad hon gjorde där. Sedan gjorde hon exakt samma sak med en buske... Hmm... Vet inte om det var insekterna som fascinerade henne.

När Oscar väl hade gått upp så började vi sätta tätningslister i vår nyrenoverade glasveranda. Hundarna strosade omkring i trädgården. När vi ne kvart senare stod och begrunnade vårt blivande jordgubbsland så kommer vår nya granne över och frågar om vi har en grå liten hund.

För ett och ett halvt år sedan satte vi upp Grunnebostaket runt tomten. Marken under är inte riktigt jämn, men det har inte spelat någon roll då Kiwi aldrig någonsin gått ut vid en grop. Soda hittar fler och fler nya hål som vi sätter igen, och när hon väl går utanför staketet så brukar hon bara gå ut och ställa sig på ett gärde för att sedan komma som ett skott när man ropar. Idag hade grannen tydligen fått syn på henne på gärdet och ropat. Glad i hågen sprang Soda dit för fulla muggar.

Grannen och hans fru hade blivit väldigt oroliga över Soda. De hade aldrig sett en sådan hund i närheten förut och men tanke på hur smal den var så måste den ha varit på rymmen länge och hur långt kan den tänkas ha gått eftersom den var så mager och de aldrig har sett någon sådan hund i närområdet? Lyckligtvis anade en annan granne att det var vår råtta som var på rymmen.

När jag hämtade hem Soda så hade de matat henne med kattmat - för hon måste ha varit på rymmen länge pga hullet och behövde nog lite mat. Soda blev glad över att se mig, men hade det väldigt bra hos sina nya vänner eftersom de hade en jätterolig kattkompis som hon lekte med.

Utställningsresultat

Soda och kusin Gibbson var på utställning förra helgen. Lilla Gibbson (ja, han är faktiskt yngst) blev BIR valp och BIG. Jätteroligt! :)

Soda fick ett hp, blev bästa tik av två och blev sedan även BIR och BIG4. Hon skötte sig väldigt bra. När hon fick gå först i ringen så gick hon verkligen kanon, men när hon skulle gå efter en annan hund så blev det en hel del bus och skutt.

Domare var Åsa
Andersson och hon gjorde en väldigt bra och korrekt bedömning av vår råtta. Hon premierad precis dem kvaliteter som jag tycker att Soda har, samtidigt som hon även såg Sodas svagheter. Är vansinnigt nöjd med en så pass realistisk bedömning och kan inte annat än att hålla med.

Nu blir det ett par ringträningar till, för att sedan ha ett sommaruppehåll från utställningar. Ev gör Soda sin SKK-debut under augusti.

RSS 2.0